Carolijn Visser wint Zeeuwse Boekenprijs

In ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland is zaterdagavond 4 november tijdens een feestelijk programma de Zeeuwse Boekenprijs 2017 uitgereikt. De winnaar is Carolijn Visser met de biografie Selma (Uitgeverij Atlas Contact). De auteur ontving een bedrag van 1000 euro en het handgemaakte tegeltje van het Zeeuws meisje met een gouden boekje in de hand en gouden oorijzers (ontwerp Eva Crebolder).

Andere genomineerden voor de ZBP 2017 waren Hans Verhagen/Joep Bremmers, Alle gedichten (Nijgh & Van Ditmar), Wim Hofman, Bramen plukken (Den Boer|De Ruiter), Jan Vantoortelboom, De drager (Atlas Contact), Lo van Driel, Een getekend leven. Reimond Kimpe (Den Boer|De Ruiter) en Wessel te Gussinklo, De weergekeerde bloem (Koppernik).

Naast de Zeeuwse Boekenprijs werden door de jury drie Accolades uitgereikt. Dit zijn extra waarderingen voor deelnemende boeken. Elk boek komt hiervoor in aanmerking, ook al staat het niet op de long- of shortlist.

Beste Debuut:
Joost van Driel, In het museum (Vrijdag)
Beste Wetenschappelijke
Uitgave: Johan Murre, Lexicon Bijbels Grieks (Skandalon)
Best Uitgegeven Boek:
Uitgeverij Verloren voor Reislustige Zeeuwse regenten van Irene Storm van Leeuwen en Turbulente Tijden van Katie Heyning.
Behalve de ZBP 2017 en de Accolades werden er nog twee gerelateerde prijzen uitgereikt: De Prijs van de Zeeuwse Boekhandel, een oeuvreprijs voor een Zeeuwse auteur. Winnaar is uitgever Eva Cossee. En De PZC Publieksprijs, waarvoor het publiek de afgelopen weken kon stemmen via de website van de PZC. De winnaar is: Frans Meijaard met Aaahn Dek (Drukkerij Durenkamp).

De jury van 2017 bestond uit: Han Polman, Commissaris van de Koning/voorzitter; Anya Marinissen, secretaris ZBP; Perry Moree, directeur ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Jan van Damme, redacteur PZC, Arjen Fortuin, winnaar ZBP 2016/journalist NRC Handelsblad en Kathrin Ginsberg, directeur CBK. De Zeeuwse Boekenprijs 2017 werd volledig georganiseerd door
ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland.

Optredens
Cabaretier en auteur Freek de Jonge, dit jaar schrijver van het geschenk van de Week van het Zeeuwse Boek Ben ik een Zeeuw?, gaf tijdens het programma een kort optreden. Van Klip en Boeien verzorgde een poëtisch, muzikaal optreden.

De Zeeuwse Boekenprijs is in 2003 in het leven geroepen met als doel meer aandacht te genereren voor het Zeeuwse boek en boeken geschreven door Zeeuwen. Boeken over Zeeland in de breedste zin des woords en publicaties die door Zeeuwen over elk willekeurig onderwerp zijn geschreven, komen voor de ZBP in aanmerking.

  

  

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

geen compleet beeldverslag? druk op de pijltje boven in explorer (pagina vernieuwen)