Het gebeurde… op het volkstuincomplex Levenslust aan de Gerbrandystraat !

Afgelopen maandag op 1 mei in een platte bak (broeibak) door een volkstuinder een nest met vijf kleine konijntjes gevonden.

Ze moeten niet ouder dan enkele weken zijn en kruipen dicht tegen elkaar aan zodra moeders het nest verlaten heeft. Die gaat er als een haas vandoor, als de volkstuinder eraan komt. De konijnen op het volkstuin complex, vormen voor alle volkstuinder een groot probleem, omdat ze over de hele tuin voortdurend bezig zijn om een hol te maken en daardoor het gezaaide en geplante schade te berokken. Enkel afscherming met kippengaas kan enig soelaas bieden.

Maar die ruim twee honderd collega volkstuiniers worden er nu met de konijnenplaag dagelijks geconfronteerd.
Gelukkig als ze de paartijd achter de rug hebben en ze een plaats gevonden hebben om hun kleintje te kunnen “werpen” houd het wroeten op al die ruim 200 tuintjes in de maand mei meestal op. Maar gelukkig komt het niet zoveel voor dat ze op het volkstuin complex hun jongen werpen !  De konijntjes blijven trouwens gewoon in de platte bak tot ze door de moeder, via een gangenstelsel, een voor een naar buiten gebracht worden. De broeikast bezitter stemde dan wel niet op Maria Timmer van de partij van de Dieren, toch heeft hij een week hart en laat ze gewoon met rust en kijkt elke dag of zijn tuin gasten er nog met z’n allen liggen.

Het jonge leven gaat bij deze tuinder nog meer kriebelen als hij op weg naar zijn tuin, een ganzen echtpaar met twaalf piep kleine gansjes ziet.

Her vervolg van de vijf kleine konijntjes in mijn platte bak.

Na het ontdekken van de konijntjes op maandag, hield ik ze goed
in de gaten. Op dinsdag zaten ze nog en nog op dezelfde plaats om woensdag
naar de uitgang op zoek te gaan. Op donderdag 4 mei waren ze verdwenen.
Gelukkig hebben ze mijn kapucijners, paprika’s en tomatenplanten  onberoerd gelaten.
Zo zie je maar bij dieren geld ook de regel: voor wat hoort wat.

Fons Wijnacker

klik op de foto voor een beeldverslag van Fons Wijnacker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


geen compleet beeldverslag? druk op de pijltje boven in explorer (pagina vernieuwen)