Win entreekaarten voor Whisky by the Sea

Doe mee met de speciale Whiskyquiz en win entreekaarten voor Whisky by the Sea op zaterdag 28 september in het Arsenaal Theater te Vlissingen.

Onder de goede inzendingen worden 2 x 2 entreekaarten verloot.

Vraag 1: Hoeveel % alcohol heeft Whisky minimaal?  35 of 40% ?  
Vraag 2: Hoe wordt Ierse Whiskey geschreven? Whiskey of Whisky?  
Vraag 3: Wordt Whisky gebrouwen of gedistilleerd 

Schrijf de antwoorden op een briefkaart en verzend die aan 
Paauwenburgkrant, G. Borgesiusstraat 77, 4384 JN Vlissingen. 
Mailen kan ook: info@firi.nl
Vermeld duidelijk uw naam, adres en telefoonnummer.
Zorg ervoor dat uw uitzending uiterlijk donderdag 26 september om 18.00 uur bij de redactie binnen is. Winnaars krijgen telefonisch bericht en kunnen de kaarten afhalen bij de slijterij van EMTÉ in Paauwenburg.

Vreemd voertuig op de grasmat

Hondenpoep is voor veel mensen een grote ergernis. Vooral in de grote steden is hondenpoep op de stoep, grasvelden en speelplaatsen een ware plaag.
Als iedere hondenbezitter de uitwerpselen op zou ruimen, was er weinig aan de hand. In de praktijk laat dit helaas nogal te wensen over. De overheid moet dit dus centraal regelen.
Zo kon het gebeuren dat een argeloze fietser op de grasmat van de Singel in Vlissingen een vreemd voertuig aan het werk zag. Dat wekte zijn nieuwsgierigheid op en hij ging op onderzoek uit. Na enig navragen bleek dat hij een hondendrollenopzuigvoertuig (mooi voor een woordspelletje) aan het werk had gezien.       

• foto: Joop den Beer

21 september 30 jarig Juke Joints  Jubileum Party

The Juke Joints voorstellen hoeft nauwelijks, wie deze mannen niet kent heeft waarschijnlijk enkele decennia op een onbewoond eiland gezeten.
Ze stonden op heel veel podia in Europa en de States, wonnen in 2012 de Dutch Blues Award voor beste Nederlandse Bluesband.
En nu is het tijd om het 30 jarig bestaan van de band te vieren. Met de vertrouwde aanstekelijke mix van blues en bluesrock wordt het één groot feest. De Piek  zaal open: 21.00 uur / aanvang 21.30 uur € 12,50 / OV en CJP € 11,50 Kaartverkoop: www.cultuurwerf.nl
• foto okt. 2011 Timmerfabriek 'got the blues' met Juke Joints en Jan Akkerman

Na speciaal carillonconcert
Langdurige sluiting Stadhuismuseum De Vierschaar

VEERE. Het stadhuis van Veere en dus ook het Stadhuismuseum, is gesloten van 1 oktober 2013 tot 1 januari 2015. Het stadhuis ondergaat in die periode restauratiewerkzaamheden.
Wie nog een laatste blik op de unieke vaste collectie of tentoonstelling ‘Zeeland Boven’ wil werpen, moet dat dus snel doen. Dat kan dagelijks (behalve op vrijdag) van 13.00 tot 17.00 uur.
In ‘De Vierschaar’ spraken schout en schepenen recht. Schilderijen en historische voorwerpen vormen het bewijs van de rijke bloeitijd van Veere.
Het Zeeuws Archief heeft op de eerste verdieping van het museum een tentoonstelling ingericht. Historische prenten van zeeslagen, zee- en landkaarten uit de 16e en 17e eeuw. Laat de kans niet voorbij gaan om deze tentoonstelling nog te bezichtigen.

Laatste concert
Op 30 september speelt stadsbeiaardier David van der Vlies tussen 16.00 en 17.00 uur een aantal ‘gouden ouden’.  Voorlopig de laatste mogelijkheid om het carillon in al zijn glorie te beluisteren.
Daarna worden de klokken uit de stadhuistoren verwijderd vanwege de restauratie.
Omwonenden hebben een verzoeknummer in kunnen dienen. De stadsbeiaardier verwerkt deze in zijn concert.
Na dit concert gaat de monumentale deur van het stadhuis dus voor lange tijd op slot.

Primera Vlissingen voor al uw postzaken Post NL postkantoor

Sinds 19 augustus heeft de binnenstad van Vlissingen weer een postkantoor bij Primera aan de Lange Zelke in winkelcentrum De Fonteyne. Een PostNL Servicepunt, waar je onder andere terecht kunt voor pakketdiensten, de pakketten kunt verzenden of ophalen en uw  kentekenregistratie regelen,  kort samengevat alle  postzaken behalve de ING geldzaken.

Kinderen veiliger op de fiets

De scholen zijn weer begonnen, ook in alle Zeeuwse gemeenten.
Veilig Verkeer Nederland doet  jaarlijks een beroep op automobilisten om extra op te letten.
Ook ouders en leerkrachten moeten zich weer realiseren hoe belangrijk het is dat hun kinderen weten hoe ze zich in het verkeer moeten bewegen. Kennis van de betekenis van verkeersborden is daarbij belangrijk.
Drie studenten van de Universiteit van Utrecht hebben onderzoek gedaan naar het effect van diverse verkeersmethodes.
Bij de meeste methodes krijgen kinderen verkeersborden te zien in combinatie met bepaalde situaties.
Uit het onderzoek is gebleken dat kinderen de lesstof in ‘kale’ vorm gemakkelijker opnemen en onthouden. Daarbij is herhaald aanbieden van de stof van belang. Verkeersborden leren is net zo iets als het aanleren van rekentafels.
Een verkeersdeelnemer moet direct weten wat een bepaald bord betekent.
De lesmethode BokaboxVerkeer laat verkeersborden los van verkeerssituaties zien. Met losse borden, losse picogrammen en tekstkaarten wordt direct duidelijk hoe de aparte onderdelen samen de betekenis van een bord vormen.
Het onderzoek toont aan dat deze methode effectiever is dan de gangbare verkeersmethodes.

 

Hart voor Refugees opent winkel in de Fonteyne

Sinds juni is de Stichting Hart voor Refugees te vinden in Vlissingen. Aan de Oude Markt 31-33 in winkelcentrum Fonteyne heeft deze stichting een tweede kans shop geopend.

Hart voor Refugees is opgericht om vluchtelingen bij te staan. In Nederland helpen medewerkers vluchtelingen die in dit land mogen blijven om een nieuw bestaan op te bouwen. Ze werken hiervoor samen met lokale en landelijke organisaties.
De stichting biedt verder materiële hulp aan vluchtelingen in het Midden Oosten en Afrika. Vluchtelingen leven daar onder erbarmelijke omstandigheden.
Voor al deze doelen is veel geld nodig. De tweede kans shop verkoopt overtollig huisraad en gebruiksvoorwerpen die mensen niet meer gebruiken, maar die  toch nog een tweede kans verdienen.U kunt deze goederen afgeven in de winkel. U kunt ze ook laten ophalen (mits op de begane grond of bereikbaar met een lift). Maak daarvoor een afspraak.
De stichting beschikt niet over de mogelijkheid om goederen te repareren. Ze moeten dus wel heel zijn.
Van de opbrengst worden o.a. rolstoelen en looprekken gekocht voor vluchtelingen in kampen. Wilde Ganzen zorgt voor transport naar vluchtelingenkampen.

Openingstijden van de winkel: maandag 13.00-17.00 uur; dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur. Telefoon: 06-20412127 en www.hvrefugee.nl

 

Mossel Tiendaagse Oostkapelle

Nog tot en met 22 september kunt u bij 18 restaurants genieten van diverse mosselgerechten tijdens (het staartje van) de Mossel Tiendaagse. Elk bedrijf presenteert zich met één mosselgerecht. Het aanbod is zeer gevarieerd en verrassend. Wat denkt u van mosselen in strandgaper bier, mosselpannenkoek, Marokkaanse mosselen, mosselpasta, stoofschotel van mosselen, Vlaamse, Italiaanse en Thaise mosselen, gegratineerde mosselen, een driegangen mosselproeverij enz.
Aks u bij de deelnemende restaurant het ‘Mosseltiendaagse gerecht’ bestelt, krijgt u bij vertrek een leuke attentie mee.

Deelnemende bedrijven: Vishandel Maarten v.d. Kreeke, Pizzeria Piccolo Mondo, Mossels en Meer; Pannenkoekenbakker; restaurant (H)eerlijk en Puur; Camping In de Bongerd; Rijswijksche Huis; Grandcafé De Pekelinge; Restaurant Jansens & Co; strandpaviljoen Berkenbosch; Viskiosk Vis & Jopie; strandpaviljoen Lage Duintjes; Eetcafé De Babbelaar; Restaurant De Boschhoek; Restaurant Dennenbos, Restaurant Anno Nu, Hotel Randduin.
Eet smakelijk!

Nieuwe toeristische attractie?
Kazematten weer te bezoeken

De Kazematten in Vlissingen zijn na een restauratieperiode weer te bezoeken. Dat kan alleen door middel van begeleide bezoeken. Deze bijzondere locatie, die lange tijd niet voor publiek toegankelijk was, heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis. De sporen van Karel V, Michiel de Ruyter, Napoleon en Rommel (WO II) zijn hier tastbaar. Een samenwerking tussen waterschap Scheldestromen, de gemeente Vlissingen en het muZEEum heeft ervoor gezorgd dat de Kazematten te bezoeken zijn.
De Kazematten uit 1811 liggen op de grens van land en water en eigenlijk is het een monument in een monument. Deze kazematten zijn namelijk te vinden in het hart van het Keizersbolwerk, een onderdeel van de Vlissingse vestingwerken uit 1548. Het is niet verwonderlijk dat historische beroemdheden telkens weer voor deze plek kozen. De strategische ligging ten opzichte van Antwerpen en het diepe vaarwater maken dit tot een bijzondere locatie. Al eeuwenlang een plek van komen en gaan.
Wat is een kazemat
Een kazemat is een militair bouwwerk dat gebruikt werd voor verdedigingsdoeleinden tegen vijandelijk vuur. Vaak werden er ook voorraden zoals munitie bewaard en dienden ze in oorlogstijd als woonruimte voor de militairen. De Kazematten in Vlissingen bestaan uit diverse ruimtes en hebben diverse functies gehad. Opvallender is dat de originele garnizoensbakkerij al die jaren intact is gebleven. Ooit werden hier 4800 broden per etmaal gebakken.

Bezoeken
Sinds 20 augustus 2013 is het mogelijk in de voetstappen te treden van Karel V, Michiel de Ruyter, Napoleon en Rommel door mee te gaan met een begeleid bezoek. Deze bezoeken zijn tot eind oktober te boeken en starten bij het muZEEum, Nieuwendijk 11 in Vlissingen. De kosten zijn € 3,50 per persoon. Kijk op www.muzeeum.nl voor de data van de rondleidingen. Neem contact op met het muZEEum via T. 41 24 98 of info@muzeeum.nl om uw bezoek te boeken. Als u met een groep de Kazematten wil bezoeken neem dan contact op.
Vanaf 2014 zal het muZEEum de Kazematten ieder jaar openstellen vanaf het voorjaar tot het najaar. Er is dan een expositie te zien over de geschiedenis van deze plek. Dit jaar krijgen bezoekers alvast een unieke vooruitblik hierop.

VakantieBieb-app slaat aan:
meer dan half miljoen e-books gedownload

Meer dan 100.000 mensen maakten deze zomer gebruik van de ‘VakantieBieb-app’, een app van de Bibliotheek met ruim 50 e-books voor op vakantie. Van de gebruikers is ongeveer driekwart lid van de Bibliotheek. In totaal werden meer dan 535.000 boeken gedownload. Na de Lees meer-campagne, die van december tot afgelopen juni liep, is ook deze actie van bibliotheken een succes te noemen.
 Tijdens deze zomeractie van de Bibliotheek waren de e-books te lezen van 3 juli tot 1 september 2013. In de herfst (30 september t/m 27 oktober 2013) en rond kerst (9 december t/m 5 januari) komt er een nieuwe selectie e-books beschikbaar, die 4 weken te lezen zullen zijn.
Behalve via de VakantieBieb kunnen nu ook al 40.000 rechtenvrije en meer dan 500 rechtendragende e-books worden gelezen via diverse andere diensten van de Bibliotheek. BNL verwacht dat de teller eind dit jaar op ruim 2.000 rechtendragende e-books staat.

 

In dit nummer:

HET NAJAAR LONKT

EMTE volop in actie

Zeeland kan trots zijn op whiskyproeverij Whisky by the Sea

Winkel in de webshop van Echte Bakker Piet Daane

Voetreflexzonemassage/Chakra Healing

Succesvol project
Feest van Herkenning

Museum De Schotse Huizen nam enige tijd geleden het initiatief voor een speciaal project voor beginnend dementerenden. Themakoffers gevuld met voorwerpen uit museumcollecties moeten hen helpen herinneringen op te halen uit het verleden. Begin maart ontving het museum € 38000 subsidie om dit project Zeeland-breed uit te werken. Twaalf Zeeuwse musea hebben vervolgens één of meerdere koffers samengesteld. Daarna zijn Zeeuwse zorginstellingen benaderd. De aanvragen overtreffen alle verwachtingen. Om te voldoen aan alle aanvragen zijn extra vrijwilligers nodig.
Vrijwilligers hoeven niet opgeleid te zijn in de zorgsector, een medewerker van de zorginstelling begeleidt de bijeenkomsten. Wel is het belangrijk om affiniteit te hebben met Zeeuws cultureel erfgoed en met licht dementerende ouderen. Om goed aan te kunnen sluiten bij de deelnemers, moet de vrijwilliger bij voorkeur 55+ zijn, afkomstig uit de regio, beschikken over goede spreekvaardigheid en begrip hebben van het lokale dialect. Men legt zich in principe vast voor minimaal één bijeenkomst per maand vanaf september 2013 t/m eind 2014. Er wordt een vrijwilligersvergoeding gegeven van €20,- per sessie plus reiskostenvergoeding. Met name geïnteresseerden in de regio’s Walcheren en Schouwen-Duiveland worden uitgenodigd te reageren. Voor meer informatie kan men terecht bij Sylvia van Dam Merrett via conservator@schotsehuizen.nl  of T. 502151.

Appels en peren

Ieder jaar laat Stichting Landschapsbeheer Zeeland de Mobipers naar Zeeland komen.
Deze mobiele pers perst appels en peren tot heerlijk sap. Op 27 september staat de Mobipers bij Sint Anthonijshoek in Koudekerke.
Het is ook voor particulieren mogelijk hun fruit daar te laten persen. Kijk op www.mobipers.nl voor de voorwaarden. U kunt daar ook zien of er voor u nog plaats is in het drukke schema.
Alleen fruit van mensen die zich van tevoren hebben aangemeld komen in aanmerking voor de Mobipers.
Oude rassen gezocht
Stichting Landschapsbeheer Zeeland is ook op zoek naar oude Zeeuwse fruitrassen. Veel van deze hoogstambomen staan er al zo lang dat de huidige eigenaren niet (meer) de naam weten.
Ook is er veel behoefte aan achtergrondinformatie over deze soorten, hun herkomst, behandelwijze en welke vruchten ze opleveren. Heeft u zelf een oude fruitboom in uw tuin of boomgaard, maar u weet niet welk ras het is, neem dan 4 à 5 goed ontwikkelde vruchten mee naar het panel van deskundigen. 
Iedereen is welkom om op 27 september een kijkje te komen nemen bij Sint Anthonijshoek.

Bijzonder kunstproject in Paauwenburg

14 kunstenaars willen een bijzonder kunstproject realiseren onder de bezielende leiding van Ko de Jonge. Locatie voor dit project is de watergang aan de Willem Klooslaan.

De bedoeling is dat hier een beeldenroute komt met 14 opmerkelijke kunstwerken. Die moeten de wandelaar gaan verwonderen en tot nadenken stemmen.
Het project krijgt de naam Ik ben een God naar de beroemdste dichtregel van Willem Kloos.
De presentatie van het project is op 21 september tijdens de wijkdag van Paauwenburg. U kunt dan op de locatie van de Willem Klooslaan
van 14.00 tot 17.00 uur de ontwerpen bewonderen.
In kunstwerkplaats Kipvis op de hoek Gerbrandystraat en Sloeweg komt u meer te weten van de achtergrond en totstandkoming van dit project. U kunt daar ook kennis maken met de deelnemende kunstenaars.

Bovendien is er die middag een  speciaal programma met o.a. dichter Jan Kuipers, muziek van DJ Denz en DJ Rhino. Kinderen kunnen meedoen met een creatieve workshop.
Breng uw stem uit op uw favoriete ontwerp. Dat kunt u doen in het Majoraat. Er is gratis vervoer per TukTuk tussen KipVis en het Majoraat, verzorgd door jongeren uit de wijk i.s.m. stichting ROAT.

Concert overzicht september t/m oktober 2013 in de St Jacobskerk, Oude Markt Vlissingen.
Vrijdag 20 september 19.30 uur. Kerk open 18.45 uur. Italiaanse Barok door The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands o.l.v. Pieter Jan Leusink met medewerking van Olga Zinovieva en Sytse Bualda.
Met werken van Pergolesi,Scarlati en Vivaldi. Kaarten tebestellen via internet www.pieterjanleusink.nl (Aktie code P887K) of telefonisch 0900-8191 (actiecode melden P887K)
Zondag 22 september 11-00 uur Jazzkerkdienst.m.m.v de Red Blue Rhytm Four en de Rede Wing Bandand Brian Carrick.  Toegang gratis. Info. www.jazzbythesea.nl
Zondag 20 oktober 15.30 uur kerk open 15.00 uur. Muziekpodium Zeeland Opent het winterconcertseizoen in de St Jacobskerk met de tenor Marco Beasley met zijn ensemble Accordone.
Hij neemt ons op sleeptouw met sagen en legendes die in de middeleeuwen rond het haardvuur gezongen werden. Toegang prijzen à
€ 17.50 donateurs € 12,50. *)

Beleef Vlissingen vanaf het water
Neem de watertaxi

Je staat als toerist op het station van Vlissingen. Klaar voor een dagje stad en boulevard. Jammer dat je nog een flink stuk moet lopen.
Geheel in stijl met het maritieme karakter van de stad kan je je sinds kort over het water naar het centrum laten vervoeren. Twee milieubewuste boten onderhouden een watertaxidienst van het station naar het Stadspark. Er zijn ook opstapplaatsen bij de jachthaven en Hogeschool Zeeland.
Een snelle en goedkope manier om je doel te bereiken en nog heel leuk bovendien. Er zijn afvaarten tussen 10.00 en 17.00 uur.

Ook is het mogelijk om met de watertaxi een rondvaart door de binnenhavens van Vlissingen te maken. Tijdens de tocht van ca. 40 minuten krijg je allerlei informatie over de binnenhaven. Als er vissersboten zijn afgemeerd, hoor je de verschillen tussen de boten en de manier van visvangen.
Je vaart ook langs Damen Shipyards, de vroegere Scheldewerf,  waar nu o.a. luxe jachten worden gebouwd. Soms staan de grote deuren open. Je kunt dan een blik werpen in de nieuwbouwhal van deze moderne jachtenbouwer.
Informatie en reserveringen:
T:  06 33 67 39 54.

www.watertaxi-vlissingen.nl 

watertaxivlissingen@gamil.com  
• foto: Jan van Beers

Expositie Kunstkluit

Annette van Driel-Kluit uit ’s-Gravendeel exposeert t/m 4 november 2013 haar werken in Bibliotheek ´t Spui in Vlissingen. De kunstenares toont zo’n 25 werken aan het publiek. De voorstellingen op haar schilderijen bestaan uit mensen, dieren en bloemen. Ze gebruikt voor haar werken diverse technieken en als materialen acryl- en olieverf.
Annette volgde lessen bij een aantal bekende kunstenaars en op de Vrije Academie van Beeldende Kunst.
Haar werken zijn kleurrijk, abstract maar ook figuratief of een combinatie hiervan. Ieder kan zijn fantasie laten werken en het object een plaats geven in zijn eigen belevingswereld. Door veel te observeren en haar fantasie de vrije loop te laten gaan, wordt ze geïnspireerd. Veel van de onderwerpen gaan over de landen en ervaringen die ze heeft opgedaan tijdens de reizen die ze maakte.
De expositie is tijdens openingstijden van de bibliotheek vrij te bezichtigen.  

Zie ook www.kunstkluit.nl

Kom in het fotoboek Vlissingen Stad aan zee

De gemeente Vlissingen gaat een boek uitgeven met publieksfoto’s die het maritieme karakter van de stad benadrukken.
Amateurfotografen kunnen bijzondere foto’s van Sail de Ruyter of de ZEEdag 2013 aanbieden via de website www.stadaanzee.nl Ook algemene foto’s van ‘maritiem Vlissingen’ zijn welkom.
De 50 mooiste foto’s komen in het boek ‘Vlissingen, stad aan zee’. Inzenders van deze winnende beelden krijgen het boek.
Mensen die kans willen maken op hun foto in het fotoboek, kunnen maximaal vijf actuele foto’s inzenden. Dat kan tot en met 19 oktober 2013. Het boek ‘Vlissingen, stad aan zee’ verschijnt komende winter. Het komt in de winkel te liggen en de gemeente deelt het uit als relatiegeschenk.

Inschrijving geopend
Strandcross editie 2013

VLISSINGEN. Op zondag 27 oktober is het badstrand van Vlissingen voor de 29e keer het toneel van de motorstrandcross. Dit door MSV de Uitlaat georganiseerde evenement heeft inmiddels een vaste plaats in de agenda’s van vele (top) motorcrossers. Vele duizenden toeschouwers weten de Boulevard te vinden op de dag dat het motorgeweld losbarst. Deze motorcross staat garant voor spektakel en is voor het publiek goed te volgen vanaf de Boulevard.
Inschrijven kan via www.strandcross.nl in de volgende klassen:Regioklasse, 85 cc, MX2, MX1/3, Zijspannen, Quads.

 

Wat de zee uitbraakt in Vlissingen

Op zaterdag 5 oktober is er in strandpaviljoen Panta Rhei  op het Nollestrand een literair-muzikale manifestatie rond Allen Ginsberg. Medewerking verlenen het Mondriaan Kwartet, Palinckx, Han Buhrs, Eddie Woods en Joep Bremmers.
De internationaal gevierde Amerikaanse dichter Allen Ginsberg (1926-1997) bracht op 1 januari 1983 een bezoek aan Vlissingen, waar hij optrad tijdens het nieuwjaarsconcert van Jeugd en Muziek, een prille voorloper van het huidige Muziekpodium Zeeland. Het is de bedoeling dit bezoek min of meer te reconstrueren en er een eigentijds muzikaal-literaire wending aan te geven.
Centraal staat daarbij het vermaarde Mondriaan Kwartet. Zij zullen de Ginsberg klassieker, het ontroerende ‘September On Jessore Road’ ten gehore brengen.
Uiteraard mag het Vlissingese gedicht ‘Wat de zee uitbraakt in Vlissingen’ niet ontbreken.
Kaarten kosten €15 en zijn verkrijgbaar via 0900 3300033

Coole kop, helm op

Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland en de provincie Zeeland houden voor de tweede keer een fietshelmenactie voor basisscholieren.
Deze keer gaat het om de gemeenten Middelburg, Vlissingen, Veere, Borsele, Reimerswaal, Tholen en Sluis. Het doel van de actie is nieuwe leerlingen van groepen 1 van de basisscholen te bewegen een fietshelm in het verkeer te dragen. Dat vermindert de kans op letsel aanmerkelijk. Het motto van het project is deze keer 'Coole kop, helm op'. De eerste groepen hebben inmiddels de helmen al overhandigd gekregen.

 

najaars-editie | 17e-JAARGANG | 2013 Nr. 3
Ga naar pagina 1 >>

In dit nummer:

Theo Kerkhove tekenaar, schilder, decorateur

www.fruitmandzeeland.nl en like Hans Vers op faceboek

Fietsenmakker op stoom

Neem een voorproefje via de website

Oriental Garden breidt service uit

Bij Van Boven kwaliteit boven alles

Kwaliteit en professionaliteit vormen de basis

Nazomer bij Freesia Bloemkado

Fysiek en mentaal fit worden en blijven

De dragers van Uitvaartverzorging H. Jobse

Krijg weer grip op je leven

Nu ook eigen website voor Boomgaardwinkel Serier

Rotte Tuinhout ook voor complete tuinaanleg

Elzenoord bouwt aan nieuwe toekomst

Ambachtelijk gerijpte kaas

Kinderfotografie, leuk voor nu, leuk voor later!

Start wandelprogramma en valpreventie

Guusjeweken in Het Polderhuis

Koi met korting bij Floors Koi Shop

Historisch weekend in fort Rammekens

Bosch Car Service, daar kom je graag terug!

Eerste Zeeuwse MTB strandtocht

OHC Walcheren voor openhaarden en kachels

Auto betrouwbaar in herfst en winter met Autobedrijf Alexander

Werkt voor Ouderen organiseert nieuwe cursussen


Vanaf september organiseert Werkt voor Ouderen diverse cursussen en workshops voor senioren.

Zo kunnen geïnteresseerden wekelijks onder begeleiding een meditatiemoment ondergaan. Of aan de hand van wisselende thema’s en bijzondere momenten hun eigen levensverhaal schrijven. Voor 55-plussers die graag hun geheugen willen trainen is de Geheugencursus zeer geschikt. De deelnemers leren aan de hand van verschillende oefeningen hun geheugen te trainen.


Naast deze cursussen organiseert Werkt voor Ouderen ook de cursussen Valpreventie, Leren omgaan met de tablet en de Vriendschapscursus. De activiteiten vinden plaats in Ter Reede, Vredehoflaan 370 in Vlissingen.
Meer informatie over de cursussen en workshops is te vinden op www.werktvoorouderen.nl of via mevrouw M. Piscaer, recreatie-organisator, telefoon 0118 - 448 448.

WIJKDAG PAAUWENBURG

21 september 2013 van 12.00 tot 17.00 uur
Paauwenburgers ontmoeten elkaar en krijgen een golf van voorlichting.

De Wijkraad Paauwenburg heeft een aantal organisaties uitgenodigd om zich in onze wijk te presenteren. In en rond het Majoraat aan de van Hogendorpweg 58a zullen onder meer de volgende organisaties u welkom heten en voorlichting geven:

Keurmerk Veilig Wonen:
Duvekot Bouw –Vrouwenpolder
Buurtbemiddeling:
Oplossen van problemen met buren
Servicebus Gemeente Vlissingen:
WMO voorlichting
Brandpreventie:
Demo en bluswagen van de Brandweer Vlissingen
Werkt voor Ouderen:
Huisvesting ouderen en Thuiszorg
Paramedisch Centrum Paauwenburg:
Fysiotherapeutisch zorg, Revalidatie
Advocaten Vlasmarkt 28:
Juridische Adviezen
Zorgstroom:Thuiszorg
KipVis:
presentatie kunstproject en kunstroute per gratis tuk-tuk
KOW De Tuimelaar: Open Huis en gratis opvang van de kinderen van bezoekers Wijkdag
Stichting ROAT:Jeugdzaken
Wijkraad Paauwenburg: Leden van de Wijkraad zullen aanwezig zijn. U kunt bij hen terecht met alle vragen over de wijk.

 

Omdat de Wijkraad Paauwenburg graag hoort welke problemen er zijn en welke wensen de buurtbewoners hebben zal op deze dag een
inspiratiewand staan waarop men met briefjes die klaar liggen zijn wensen of klachten kenbaar kan maken. De Wijkraad zal dan zo nodig samen met de gemeente zorgen voor verdere actie.

Om 16.30 uur zal wethouder Marin de Zwarte de uitslag van de tuinwedstrijd bekend maken.
Aan het einde van de Wijkdag zal vanaf 17.30 uur een barbecue plaatsvinden.

De belevenissen van een tweeling
in Paauwenburg

Hallo wij zijn Boris en Bjorn de Bruin en zijn 11 jaar. Wij wonen in
Paauwenburg met mijn zusje Vera en mijn vader en moeder.

Hallo beste lezer. Leuk dat u ons stukje weer leest!

Schoolkamp

dag1
Op woensdag 28 augustus gingen de groepen 8 van de Louise de Colignyschool op schoolkamp. We fietsten met ongeveer 60 kinderen en een paar begeleiders naar Terra Maris (dat is bij kasteel Westhove) . Daar deden we een speurtocht in het bos. Ik en mijn groepje deden het helemaal verkeerd, maar we hadden het wel naar onze zin. Ik en een klasgenoot hadden een giftige rups gevonden. En die lieten we aan onze juf zien.Daarna was ik met wat vrienden gaan boom klimmen. We sprongen toen naar beneden, als we boven waren.

Toen stapten we weer op onze fietsen en reden naar het ‘‘t Zilveren Schor’ te Arnemuiden. We maakten groepjes voor op de kamer. Ik zat samen met twee klasgenoten op de kleinste kamer voor drie. Bjorn zat samen met drie anderen op een heel luxe kamer met eigen douche, een koelkast, vriezer,kapstok en een eigen wc. Terwijl ik en mijn kamergenoten een armzalige kast hadden en een wastafel van 2dm2 .
Toen iedereen zijn spullen had uitgepakt, mochten we gaan zwemmen. Dat was heel leuk, want ze hadden een soort opblaasboot en een vlot van plastic.

Die avond aten we chinees ; dat was heel lekker, daarna hadden we een pyjama disco en er zaten hele leuke pyjama’s bij. Ik deed samen met Gijs, die ook bij mij op de kamer sliep, de boerendans en toen het voorbij was, moesten we ons klaarmaken voor het douane/smokkelaar spel.

round 1
Het was pikkedonker in het bos en Gijs en ik liepen door het bos met onze zaklamp uit.  We deden onze zaklamp niet aan, omdat je dan juist makkelijk gepakt werd door de douane. We moesten uitkijken dat we nergens tegenaan botsten. We slopen langs lichtjes van mensen waarvan we niet wisten wat ze waren. We bukten en doken op de grond om aan vele lichtjes te ontkomen. Toen zagen we een lichtje dat heen en weer bewoog. We slopen er naar toe en zagen dat het de maffiabaas was. We hadden het gered en gaven ons geld aan de MB. We liepen naar het begin en haalden weer geld voor de tweede keer. (Toen we net ons geld hadden gebracht, hoorden we iemand au! roepen. Ik zag een klasgenootje die onder het bloed zat! Als u dit leest is alles genezen. 
round 2
We moesten weer wennen aan het donker, doordat we aan het licht van de zaklampen waren gewend, die aan het begin aan waren. We liepen en liepen en het leek allemaal goed te gaan. Maar opeens riep iemand ‘douane!” en er doken allemaal figuren uit het niets op.
Gijs rende het bos uit en rende met twee mensen van de douane achter zich aan naar een pad waar hij ze kwijt raakte. Hij vroeg aan iemand of hij douane was. Hij zei: “Douane” en Gijs rende weer weg. Later bleek toen dat diegene niet achter hem aan was gegaan en dat hij dus had gelogen. Ik rende juist het bos in en rende tot ik een meter of dertig van het pad was verwijderd. Ik hoorde stemmen achter me en ging snel achter een boom staan. Ze liepen pratend langs mij en zagen mij niet ,want ik had gelukkig mijn zaklamp uit. Toen ze buiten gehoorsafstand waren liep ik verder en hoorde ik iemand zeggen dat het spel voorbij was. Ik kwam uit de bosjes en liep met de stoet mee naar de maffiabaas waar ik mijn geld inleverde en tegenover me leverde ook iemand zijn geld in en ik zag dat hij Gijs was, we hadden het allebei een tweede keer geflikt!

dag2
We werden wakker gemaakt en als we het hadden zei de juf dat we corvee hadden. Als je je had aangekleed mocht je gaan spelen en wachten tot het ontbijttijd was. Er stond een grote pingpongtafel en een  voetbaltafel. Toen het ontbijttijd was kregen we te horen dat we naast ontbijten ook een lunch moesten maken voor als we bij Kanoa waren.  Toen we klaar waren met ontbijten gingen we naar Kanoa fietsen. Het regende en dat is niet fijn als je gaat kanoën. Toen we bij Kanoa waren zei een mevrouw dat de ene helft een vlot ging bouwen en de andere helft ging kanoën. Ik ging als eerst een vlot bouwen het was heel erg koud, door de regen. Toen we klaar waren met een vlot bouwen konden we ermee varen. Toen wilde de helft van mijn groep niet meer kanoën, omdat ze het te koud vonden. Ik en een paar kinderen van mijn klas wilden nog wel kanoën ook al hadden we het zo koud. En dat werd beloond toen de kinderen die het niet meer zagen zitten naar het kamphuis waren, stopte het met regenen en werd het heerlijk weer. En dat was nog niet alles, wij mochten veel langer kanoën dan de andere groep. Toen wij ook na een hele lange tijd ook naar het kamphuis gingen en vertelden dat het super leuk was geworden, hadden Bjorn en de rest die vroegtijdig naar huis gingen, wel spijt van hun beslissing.

Ik, Manoj en Bjorn gingen naar het Veerse meer. Manoj pakte een bij, die volgens hem dood was en hield hem bij mijn nek. Ik weet niet precies wat er was gebeurd, maar op de een of andere manier is die angel van die bij in mijn nek gekomen. Ik ben toen naar een van de begeleiders gegaan en die heeft er een zalfje op gedaan. Toen het avond was aten we frietjes en hadden we de bonte avond. Iiedereen deed iets; een dans, een lied, een toneelstukje of iets anders. De begeleiders deden ook nog een dans op het lied “Wat zullen we drinken zeven dagen lang” enz. en brachten ondertussen drinken rond. Ik liep weer naar de begeleider waarvan ik dat zalfje had gekregen, maar ik kwam niet aan: een begeleider haakte met haar arm in de mijne en ging dansen. Ik wou nog een beetje zalf, want ik voelde me ziek, maar ze liet maar niet los. Uiteindelijk heeft ze gelukkig losgelaten en heb ik zalf gekregen, waardoor ik me al beter voelde. Ik deed samen met een paar klasgenootjes hoedje van papier als act. Vijf jongens uit onze klas deden k3 in een jurk en op hogen hakken en in het midden van het lied deden ze opeens de Harlem Shake.

We gingen deze nacht weer naar het bos en we deden een spooktocht. De ouders, broers en zussen waren als spook verkleed, en wij moesten een touw volgen. We waren in groepjes van ongeveer vijf verdeeld en ik had de naam: ‘Team Beterder’ verzonnen. Want wij waren het groepje dat onverschrokken was. Mijn vader had de ereprijs gewonnen van ‘Slechtste Spook Ever’, want hij had een laken aan een touw vastgebonden en die liet hij zakken!? Het beste spook had een kettingzaag, geen paniek er zat geen ketting op. Toen iedereen een beetje uitgeschrokken was, maakten we wat foto’s van de spoken en …gingen slapen. Zzzzzzzz…….
https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTYXli0taJ6VtuavKsJwxVkHlLN22CE4mnV3Qio8ZuXc__hLVplhttps://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTYXli0taJ6VtuavKsJwxVkHlLN22CE4mnV3Qio8ZuXc__hLVplhttps://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTYXli0taJ6VtuavKsJwxVkHlLN22CE4mnV3Qio8ZuXc__hLVplhttps://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTYXli0taJ6VtuavKsJwxVkHlLN22CE4mnV3Qio8ZuXc__hLVplhttps://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTYXli0taJ6VtuavKsJwxVkHlLN22CE4mnV3Qio8ZuXc__hLVpl

 

dag 3
De laatste dag werden we weer wakker gemaakt, hebben ontbijt en een lunch gemaakt en zijn vertrokken naar Veere. Daar zijn we naar Oma’s Snoepwinkeltje geweest en hebben voor vijf euro ijsbonbons, ananasblokjes, oud Hollandse mix, peertjes, framboosjes, colaflesjes en schuimblokken gekocht. We moesten om kwart voor 1 bij de plek zijn waar we hadden afgesproken en ik en mijn groepje waren als eerst op de plek. Daar hebben we naar het water gekeken en de boten die er in vaarden. Toen iedereen klaar was om te vertrekken zijn we vertrokken naar Vlissingen, waar de ouders op ons stonden te wachten. Einde
Ook namens mijn broer Bjorn, van Boris

ZEEdag in Vlissingen

Vlissingen is al eeuwenlang verbonden met de zee. Het Zeeuws maritiem muZEEum vertelt al elf jaar het verhaal van die boeiende maritieme geschiedenis.
In die tijd heeft het muZEEum zich flink ontwikkeld en is bekend in binnen- en buitenland.
Op zondag 13 oktober 2013 van 12.00 tot 17.00 uur vindt weer de Vlissingse ZEEdag plaats. Vorig jaar een groot succes.
Organisatoren van de ZEEdag zijn het muZEEum, de Vrienden van het muZEEum en het Gemeentearchief Vlissingen.
ZEEdag speelt zich zowel binnen als buiten het muZEEum af. En natuurlijk op het water! Het fotogenieke karakter van deze dag laat zich wel raden.
U kunt voor € 1,- het muZEEum bezoeken, een boottocht maken naar de haven van Vlissingen-Oost en het gemeentearchief bezoeken. Kinderen kunnen een rondje maken in de snelle politieboot en zich laten schminken.
In de muziekkiosk voor het muZEEum zijn muzikale optredens.

Bereikbaar via loket Porthos

Vanaf 12 augustus 2013 is er voor Vlissingers een centraal punt waar ze terecht kunnen voor advies en ondersteuning op het gebied van vrijwilligerswerk. Vrijwilligerspunt Vlissingen bekleedt een onafhankelijke makelaarsfunctie binnen het netwerk van Porthos, het loket van zorg, welzijn en opgroeien.
Via de website www.vrijwilligerspuntvlissingen.nl kunnen Vlissingse organisaties en verenigingen gratis hun vacatures in de digitale vacaturebank plaatsen. Vrijwilligers kunnen, na aanmelding, direct reageren. Ter ondersteuning werft het Vrijwilligerspunt actief voor de openstaande vacatures.
Een speciale ouderenmakelaar zoekt verbinding met ouderen die behoefte hebben aan vrijwilligers.
Insteek is om ouderen op die manier zo lang mogelijk zelfstandig te laten functioneren in de eigen leefomgeving.
In 2014 zal het Vrijwilligerspunt zich ook richten op bemiddeling en ondersteuning van scholen en scholieren bij maatschappelijke stages en deskundigheidsbevordering van vrijwilligers. Tot slot is er de intentie om intensiever samen te werken met de andere Walcherse vrijwilligerssteunpunten.

Collecte voor MS Fonds
Extra handen nodig Oost-Souburg, Ritthem en Vlissingen!

Zeg Multiple Sclerose (MS) en veel mensen denken aan een rolstoel en een spierziekte. De chronische ziekte, die het zenuwstelsel aantast, komt maar moeilijk van vooroordelen af.
Iemand die de diagnose MS krijgt, is in het begin vooral bang. Veel mensen denken nog dat je dan altijd in een rolstoel komt. De meest voorkomende vorm van MS is ‘relapsing remittin’. Dat betekent dat er wel periodes zijn waarin je minder kunt, maar dat dat ook weer verbetert. De oorzaak van MS is nog steeds onduidelijk. Geld voor voorlichting, ondersteuning van mensen met MS en onderzoek is daarom ontzettend belangrijk.
Van 18-23 november  wordt de MS Collecte gehouden. Om bij iedere voordeur in Vlissingen, Oost-Souburg en Ritthem aan te bellen zijn zeker 235 collectanten nodig. Het Nationaal MS Fonds zoekt daarom nog collectanten.
Bent u bereid een paar straten voor uw rekening te nemen?
Aanmelden kan bij Pamela Zaat, pamela@nationaalmsfonds.nl of via 010-5919839 Voor meer informatie: www.nationaalmsfonds.nl
De collecteweek is van 18-23 november.

Nu in De Fonteyne
Lego-attractie Blokje bij Blokje is verhuisd

Blokje bij Blokje huisde eerst in een oude school in de Verlengde Bonedijkstraat. Toen die verkocht werd, deed zich de mogelijkheid van verhuizing naar de Fonteyne voor.
Eigenaar Leo Blok is blij met deze veel betere locatie in het centrum, naast de bibliotheek. Ongetwijfeld zullen met name meer toeristen nu beter de weg weten te vinden naar de Lego-experience.
Zij kunnen er onder andere Lego-modellen vanaf 1958 bekijken, maar ook zelf met Lego aan de slag.
Wethouder Rob van Dooren opende de locatie met het onthullen van de St. Jacobskerk. Geheel nagebouwd met Legoblokjes.

Pompoenendag in Polderhuis

Op 23 oktober is er in en bij Het Polderhuis weer een pompoenendag. Deze staat in het teken van de pompoen en van Guusje.

11.00 uur-16.00 uur: Lekkere pompoenhapjes, bloemstukken met pompoen, wedstrijd jam maken.
Lever uw lekkerste zelfgemaakte jam in tussen 11.00 en 13.00 uur. Deze middag is het publiek de jury! Vanaf 13.00 uur: gratis proeven!
15.30 uur: bekendmaking prijswinnaars speurtocht en tekening.
16.00 uur: Start open huis voor
Guusjes en ouders, opa's en oma's, vaders en moeders. Ontvangst door Guusje. Museumbezoek: 1 euro per persoon.
16.15 uur:  Bekendmaking prijzen. Prijswinnaars krijgen "Guusjecadeau".
16.25 uur: Guusje Schelpenschilder vertoont haar kunsten.
16.25 uur: Zoektocht binnen en buiten met Tel Guus.
17.00 uur: Ballonnenclown
Tussen 18.00 en 19.00 uur zijn er lekkere dingen te koop, zoals soep, broodjes, en tosti's.
20.00 uur: Deuren toe, tijd voor Guusje om naar huis te gaan.

Hasj- en wietavond voor ouders

Jongeren tussen de 16 en 20 jaar zitten vaak midden in het uitgaansleven. Het is mogelijk dat zij dan experimenteren met wiet of hasj. Op woensdag 18 september en woensdag 27 november in Goes zijn er speciaal voor ouders informatieavonden over deze middelen.
Ouders hebben niet altijd zicht op wat hun kinderen doen en waar ze naar toe gaan. Toch dragen zij verantwoording en willen dat hun zoon of dochter gezonde en veilige keuzes maakt. Samen met de coffeeshops ‘Highlife’ en ‘Aarden’ hebben Indigo Preventie en SMWO deze twee bijeenkomsten georganiseerd. De avonden bestaan uit drie verschillende workshops. Twee vinden plaats in de coffeeshops. Daar krijgen de ouders uitleg wat hasj en wiet is, wat de risico’s zijn en hoe ouders dit kunnen signaleren bij hun kind. Ook is er uitleg over het gedoogbeleid in Nederland. Tijdens deze avond zijn er deskundigen aanwezig van diverse organisaties, zoals politie en Centrum voor Jeugd en Gezin. Zij beantwoorden vragen over alles wat met hasj, wiet, jongeren en coffeeshops te maken heeft.
Aanmelden voor één van deze avonden kan bij Indigo Preventie via c.versteeg@indigozeeland.nl of telefonisch bij Christel Versteeg, Indigo Preventie via 0118 62 51 13 of 06 57 18 46 17. De avond begint om 18.30 uur en eindigt om 22.00 uur. De deelname is gratis.

In Museum Schotse Huizen Expositie ‘Zeeuwse Kunstkring verzameld in Veere’

Op zaterdag 21 september 2013 opent burgemeester Rob van der Zwaag om 16.00 uur de expositie ‘Zeeuwse Kunstkring verzameld in Veere’ in Museum De Schotse Huizen. Tijdens deze feestelijke bijeenkomst staat tevens het 55-jarig bestaan van de Zeeuwse Kunstkring centraal.
De beeldende vormgevers van de Zeeuwse Kunstkring zijn niet voor het eerst te gast in Museum De Schotse Huizen. In de afgelopen 55 jaar hebben zij met regelmaat een expositie verzorgd, zowel individueel als in groepsverband. Dit keer is werk te zien van Els van Baarle, Cobi Boone, Miems van Citters, Anneke Coppoolse, Saskia Eggink, Ben Game, Adri Geelhoed, Jan de Heer, Michiel Hermsen, Jan Kettelerij, PeterAnthonie van de Kreeke, Margreet Leijdekker, Paula Mosmans, Mira Peters, Glenn Priester, Elsje van Ree, Rijnhard Schregardus, Henc Smit, Margriet de Vries en Sjaak de Wit.
Een diversiteit aan stijlen, maar ook aan disciplines zoals fotografie, beeldhouwwerk, grafiek, assemblages, schilderijen en tekeningen. Bezichtiging van de expositie is mogelijk tot en met 31 oktober 2013, dagelijks van 13.00 – 17.00 uur.

   

 

 
   

 

 

   

 

 

   
   
   
   
-